top of page

NEJTĚŽŠÍ NA MÉ PRÁCI JE VYBRAT PEJSKŮM NOVÝ DOMOV


Paní Ivana Jensen je původem z Prahy. Před 20 lety se přestěhovala do Laznyho u Sušice, kde rozjela spolek NALEZENCI-ŠUMAVÁCI na záchranu pejsků, jehož je dnes předsedkyní. A právě NALEZENCI-ŠUMAVÁCI se stali prvním spolkem, který Emánek začal podporovat.


Proč jste se rozhodla založit spolek na ochranu zvířat?

Přišlo to spontánně. Vůbec jsem o tom neuvažovala. Zvířatům jsem pomáhala celý život sama od sebe. V Laznym jsem nikoho neznala. Takže, když se našel nějaký pes, třeba přímo zde ve vesnici, tak jsem se snažila sehnat v okolí někoho, komu pes může patřit nebo někoho, kdo by si psa vzal. V té době jsem neměla ani počítač, natož Facebook, který neexistoval.


Poté jsem začala psy inzerovat a chytla se toho budoucí a zároveň bývalá kolegyně ze Sušice, která mi s tím pomáhala. Díky tomu, že žila v Sušici, tak všechny znala, věděla jak tam vše funguje a s inzercí mi pomáhala. Byla schopná na psaní inzercí a dokázala to psát tak, že to lidi chytlo. Tak jsme se domluvily, že se bude starat o inzerce a podobné věci a já budu v terénu.


Postupem času se nám začali ozývat lidé, že se stěhují a nemají kam dát psa atd. Začali nám pomáhat i jiné spolky. Problém byl v tom, že jsme neměli žádné peníze. Všechno jsme táhly ze svého. Mezitím jsme se dostaly ke kotcům v Sušici, které kolegyně znala a začaly jsme tam pomáhat. Psi, kteří se tam dostali jsme chodily krmit, venčit a snažili se je udat novým páníčkům pomocí inzerce. Bylo to velmi náročné z důvodu, že tam nebyla elektřina, voda, vůbec nic. Takže jsme musely vše navážet. Z důvodu, jak už jsem říkala, tak jsme vše financovali ze svého a začalo to být finančně neúnosné, tak kolegyni Danu napadlo založit spolek.



Kdy jste spolek založily?

Spolek byl založen v červnu 2015.


Kdo všechno se na fungování spolku podílí?

Zhruba 10 lidí. Hodně pracují dočaskářky, které mají pejsky u sebe doma. Pak jsou holky, které vidím 2x do roka, které pomáhají s bazárkem. Je to různé. Je holka, která má na starosti hlavně finance, pak jsou holky, které jsou momentálně na mateřské dovolené a ty se starají o web, sociální sítě, protože já už na to nestačím.


O kolik zvířat se momentálně staráte?

V průměru je to do 10 zvířat ve spolku. Svých mám doma 13 pejsků.


Nějaké rady pro lidi, kteří si chtějí vzít pejska, či kočku ze spolku do vlastní péče?

Hlavně co lidem říkám je, že si musí uvědomit, že ten pejsek tady nebude rok a pořádně si rozmyslet, zda to zvládnou. Mám větší důvěru u starších lidí. U mladých lidí nikdy nevím. Vezmou si štěně, pak si naplánují rodinu, stěhují se, nemohou ho vzít do nového bytu, změní práci a pak budou chtít třeba cestovat a pejsek se jim už nebude hodit. U starších je to jiné. Většinou jsou usazení a mají spousta času na starost o pejska,


Kde berete finanční prostředky?

Děláme 2x do roka bazary- jarní a podzimní. Máme pronajatou garáž od města, kde se bazary konají. Dostáváme všechno možné - od kol, až po šicí stroje. Internetové aukce věcí, které se dají posílat poštou. Někteří dělají domácí práce, tak dostaneme pletené ponožky do aukce. Občas přispějí finančně i soukromé osoby. Teď jsme dostali dotace z kraje na kotce a 2 jsme koupily.



Co je na Vaší práci nejtěžší?

Pro mě je nejtěžší rozloučit se s tím zvířetem, které u nás dočasně je. Mám za něj odpovědnost a vždy si říkám, jestli jsem vybrala dobře a nechala ho umístit do dobré rodiny. Protože pak je to moje chyba, když se něco stane a srazí mě to dolů.


Vzpomenete si na prvního zachráněného pejska?

Úplně na prvního si nevzpomenu, protože to už jsem pejsky zachraňovala ještě když jsem bydlela v Praze. Po odstěhování do Laznyho jsem ale našla pejska, když jsem jela ze Sušice, tak pejsek šel po cestě. Ale bohužel jsem ho nemohla mít u sebe doma, protože v tu dobu jsem měla dobrmana a tohle byl ovčák, tak to nebylo možné. Byl u sousedů na zahradě. Ale po pár týdnech byl vrácen majitelům, protože se zjistilo, že jim utekl při bouřce. Jméno si bohužel nepamatuju,. Je to už dávno. Po založení spolku to pak byl kříženec labradora, kterého máme ve znaku našeho spolku. Bohužel jméno si také nepamatuji, protože každý druhý pes je Beníček. 😊



Webové stránky spolku: https://nalezenci-sumavaci.estranky.cz

bottom of page